شاید شما هم در عکس های زیبایی که از دریاچه نمک آران و بیدگل گرفته شده، اشکال هندسی و کرت بندی شده زیبایی دیده باشید. این کرت های نمکی حاصل از خشکی، با هر بار بارش و تبخیر آب در این دریاچه، تشکیل می شوند. کرت هایی که به شکل پلی گان می مانند و بیننده بسیاری دارند.
بیشتر زمین های اطراف این دریاچه، باتلاقی هستند. وسعت این باتلاق ها در منطقه غرب دریاچه آران و بیدگل به مراتب وسیع تر از مناطق دیگر آن است. حوض قیلوقه در شرق و یا باتلاق دو کویری در منطقه جنوب شرقی دریاچه را می توان دو منطقه باتلاقی و از جاذبه های این دریاچه نام برد. از جمله دیگر مناطق دیدنی که حتما باید در اینجا به دیدن آن بروید، دریاچه جزیره سرگردان است. تقریبا تمام تورهایی که برای دریاچه برده می شوند، از جزیره سرگردان آن بازدید می کنند. این جزیره در قسمت جنوبی دریاچه واقع شده است.
دریاچه نمک آران و بیدگل، در اکثر ماه های سال خشک و پوشیده از نمک است. بنابراین اگر به دیدن آن بروید، با صحنه ای کاملا سفید و یکپارچه مسطح از نمک روبرو خواهید شد. از جالب ترین حقایقی که در مورد دریاچه آران و بیدگل می توان گفت میزان سطح آب دریاچه در ماه های بارندگی است. چرا که در ماه های پر بارش، ارتفاع آب این دریاچه در بعضی از مناطق، تنها به 2 سانتی متر می رسد و این میزان آب هم، پس از تابش خورشید به سرعت تبخیر و ناپدید می شود.
برای این دریاچه دو مدخل ورودی را می توان نام برد: مدخل شمالی و مدخل غربی.
رودهای مهمی که به این دریاچه وارد می شوند، عبارتند از : رود شور، رود کرج، جاجرود، حبله رود و قره سو. مهمترین ترکیبات و مواد معدنی که در دریاچه ی نمک وجود دارند، کلرید سدیم، سولفات سدیم، کلرید منیزیم، سولفات منیزیم و مواد معدنی و کانی های دیگر هستند.
فصل برداشت نمک، تابستان در نظر می گیرند. چرا که در طول زمستان سطح آب بالاست و خورشید قادر به تبخیر کل سطح آب دریاچه نیست. بنابراین، در تابستان با تبخیر آب، نمک های آن قابل برداشت است. نمک ها را ابتدا در گوشه ای دپو می کنند تا بعدها سر فرصت و در طول سال، آن را از این محل به بیرون ببرند.در روزهای زمستان که جاده ها یخ می زند و لغزنده می شود، برای از بین بردن لغزندگی نمک بر روی جاده می پاشند. در ایران، به گفته یک مسئول محلى، بر اثر شدت سرماى زمستان گذشته همه نمک انباشته شده در دریاچه را براى استفاده در سطح جاده هاى کشور بهره برداری نمودند. با این وجود، نمکی که از دریاچه آران و بیدگل استخراج می شود، مصرف خوراکی داشته است. این موضوع، از گذشته های دور، مطرح بوده و نمک دریاچه را خام و بدون هیچ گونه تصفیه ای برای مصرف خانگی استخراج می کردند. در حقیقت هنوز نیز این نمک خام می تواند برای مصرف خانگی و به سادگی بسته بندی شده و راهی خانه های شما شود.از دیگر مواد معدنی مهمی که در این دریاچه وجود دارد، یون منیزیم است. وجود 20میلیون تن از این یون، صنایع نسوز کشور را فعال نگه داشته است. از شورابه های دریاچه نمک 10 الى 12 نوع کانى را مى توان استخراج نمود که در صنایع کود شیمیایى، کاغذ، عایق کارى لوله، ضد یخ، مواد آرایشى، پزشکى و شیشه کاربرد دارند.
مسیر دسترسی به دریاچه نمک آران و بیدگل
برای رسیدن به دریاچه آران و بیدگل می توانید از میان دو مسیر انتخاب کنید. بیشتر تورهای طبیعت گردی، خود راهنما و لیدر دارند اما اگر به تنهایی و شخصی قصد رفتن به این جاذبه ایران گردی را دارید، به دو مسیر زیر توجه کنید.
در جاده آران به سمت مرنجاب، پس از طی مسافتی حدود 35 کیلومتر، به دو راهی دریاچه نمک می رسید. تهرانى ها و اصفهانى ها با سه تا چهار ساعت رانندگى مى توانند خود را به این مکان برسانند.
پس از عبور از کاروانسرای مرنجاب و طی مسافتی در حدود 10 کیلومتر به دو راهی چاه دستکن خواهید رسید. در این دوراهی مسیر دسترسی به دریاچه مشخص شده که می توانید آن را طی کنید.
- اگر بخواهید از مسیر پارک ملی کویر بروید، باید از سازمان حفاظت از محیط زیست استان سمنان مجوز عبور بگیرید.
دقت کنید که هنگامی که وارد دریاچه شدی، بسیار احتیاط کنید. زمین های اطراف دریاچه به شدت باتلاقی هستند. بنابریان به هیچ عنوان به غیر از این دو مسیری که گفته شد، مسیر دیگری را انتخاب نکنید. گروه های زیادی هنگام ورود به دریاچه آران و بیدگل از مسیر حوض قیلوقه، پس از فرو رفتن خودروشان در باتلاق، بدون نتیجه از سفر برگشته اند.
جزیره سرگردان
از جاذبه های دیدنى دریاچه نمک، وجود جزایرى است که در چند جاى دریاچه براى خود جا خوش کرده اند. به بزرگترین این جزیره ها، جزیره سرگردان می گویند. این جزیره در دریاچه نمک مسیله، در فاصله شش کیلومتری شمال کاروانسرای مرنجاب و در حاشیه جنوب شرقی دریاچه واقع شده است. ظاهر جزیره سرگردان دریاچه آران و بیدگل حالتی مدور با شعاع تقریبی یک هزار و 500 متری دارد. در دو انتهای جزیره نیز، دو چاه بوده که برای لرزه نگاری زلزله تعبیه شده و دستگاه های لرزه نگار دارند. این جزیره که بلندترین نقطه اش حدود 808 متر بالاتر از سطح دریاست و از سنگ هاى متخلخل آتشفشانى تشکیل شده و عارى از پوشش گیاهى است.
علت نامگذاری این جزیره به جزیره سرگردان چیست
در واقع به دلیل ایجاد سراب و خطای دیدی که با قرار گیری در این منطقه برای فرد ایجاد می گردد و همچنین وقتی از دور به جزیره نگاه می کنید گویا تحرک دارد و حرکت می کند در واقع علت این مضوع شکست نور می باشد که گذشتگان از آن بی خبر بوده اند .در نتیجه تصور می کردند که جزیره در دریاچه آران و بیدگل سرگردان است. کاروانسراى تاریخى مرنجاب به عنوان یک اقامتگاه دنج در مجاورت این دریاچه مکان مناسبی برای اقامت است. همچنین برگزارى مسابقات رالى در گستره کویرى این خطه نیز بر جذابیت آن افزوده است.
7 روز هفته 24 ساعته آسوده خاطر گردش کنید
آوا بلیط پشتیبان پروازهای شماست